Wystarczą marynowane pieczarki i cztery tanie składniki. Sycącą sałatkę zrobisz ekspresowo
Sałatki ziemniaczane to jeden z najprostszych sposobów na sałatki, które same w sobie są daniem, którym można się najeść. Ta sałatka jest banalnie prosta, a sekretem są dodatki, w tym wyraziste w smaku marynowane pieczarki.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z marynowanymi pieczarkami?
Ta sałatka to dosłownie 10 minut pracy Wystarczy pokroić składniki i wymieszać z majonezem. Bazą są gotowane ziemniaki, do tego dorzuć mortadelę, szczypior i marynowane pieczarki. Nic więcej nie potrzeba, aby już po chwili zajadać smaczną sałatkę.
Przepis: Sałatka ziemniaczana z marynowanymi pieczarkami
Szybka i tania sałatka.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 261 w każdej porcji
Składniki
- 4 ziemniaki
- 1 mały słoik marynowanych pieczarek
- 150 g mortadeli
- 3 łyżki majonezu
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZiemniaki, mortadele i pieczarki pokrój, szczypior posiekaj.
- Robienie sałatkiWymieszaj wszystkie składniki z majonezem, dopraw solą, pieprzem.
Gotową sałatkę możesz udekorować całymi marynowanymi pieczarkami i gałązkami szczypiorku lub inną zieleniną (np. dowolnymi kiełkami lub natką pietruszki).
Inne pomysły na sałatkę ziemniaczaną
Taką sałatkę można też przygotować w wersji nieco bardziej luksusowej. Wówczas zastąp marynowane pieczarki dobrymi leśnymi grzybkami w occie. Idealne będą borowiki albo kurki. Tanią mortadelę można zastąpić dobrą szynką wędzoną lub gotowaną. Możesz też wykorzystać inną, lubioną wędlinę. Taką sałatkę można podać także na przyjęciach: ułóż ją na liściach sałaty albo listkach rukoli. Sałatką można także wypełnić kawałki papryki albo liście cykorii, aby przygotować pyszną przekąskę do przegryzienia na raz.
Ale ta sałatka ziemniaczana daje dużo więcej możliwości. Można eksperymentować z jej składem. Będzie tu pasować dodatek czerwonej cebuli, fasolki lub kukurydzy z puszki, selera naciowego, kolorowej papryki, ostrej papryki czy kukurydzy z puszki. Można też dodać tu inne pikle: ogórki w occie, marynowaną paprykę, czy pikle z cebuli. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do sałatki łyżeczkę ostrej musztardy.
Jeśli zostanie ci tego typu sałatka, na drugi dzień możesz ją łatwo zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły.